Filmajánló

A legszebb dolog

Az első gyermek születése Régen láttam olyan filmet, ami ennyire hitelesen mutatja be az első gyermek születése körüli eseményeket. A történet szerint Barbara (Louise Bourgoin) és Nicolas (Pio Marmai) a fiú munkahelyén, egy videotékában találkoznak először – ezután gyorsan követik egymást az események. Hamar összeköltöznek, s bár Barbara a doktori disszertációján dolgozik, forró szerelmükben hirtelen úgy döntenek, gyermeket vállalnak. A várandóság ideje alatt Nicolas a laza videotékás állást öltönyös irodai munkára cseréli, gyerekbútorokat szerel, miközben Barbara próbálja befejezni a doktori értekezését, sikertelenül.

A film arra vállalkozik, hogy bemutassa, egy gyerek születése hogyan hat egy pár életére, mindezt pedig nagyon emberien, életszagúan és viccesen teszi. A  gyermekvállalást inkább női szemszögből mutatja be, de felvillantja azt is, az újdonsült apukának milyen nehézségekkel kell megbirkóznia. Látjuk Barbara küzdelmét azzal, hogy mostantól valakivel osztoznia kell a testén, hogy az életét most már nem folytathatja ugyanúgy. Nem veszi fel azonnal az anyaszerepet, pontosabban nem olvad össze vele: ő még mindig a filozófia doktorandusza, szeretne elmenni bulizni, és utálja a szülésfelkészítő tréninget. Mindenközben Nicolas igyekszik megfelelni a felelős családfenntartó szerepének, és sok mindent átvállal Barbarától, ugyanakkor ő sem szeretné feladni eddigi életét: a sörözést a haverokkal, a  videojátékot, a szenvedélyes szexualitást.

Közös gyermekük megérkezése után mindketten komoly kérdésekkel kerülnek szembe: Megmaradhat-e a szenvedély gyermeknevelés közben is? Várja-e még őket a gyermektelen baráti kör? Megvalósíthatják-e még az álmaikat úgy, hogy egy csecsemő várja, hogy tisztába tegyék?

A legszebb dolog azok számára mindenképp érdekes, akik már túl vannak a gyermek születésének időszakán, de azoknak is, akik a következő egy-két évben szeretnének gyermeket vállalni. A filmbeli Barbara sok olyan gondolatot fogalmaz meg, amelyek valószínűleg sokakban felmerültek már: ilyen a nőiességhez való viszony kérdése a szülés után, a rettegés a kórházból való hazameneteltől, ahol már egyedül kell boldogulni, vagy az arra való rádöbbenés, hogy nem ismer olyan párt, akiknek gyermeke van és még mindig szerelmesek.

A legszebb dolog egy őszinte, egyenes, szókimondó és elgondolkodtató film, szeretettel ajánlom.
 

A legszebb dolog - filmtrailer

www.csaladesparterapia.hu | Copyright © 2013-2016. Minden jog fentartva! | Jogi nyilatkozat | Az oldalon található tartalom kizárolagos tulajdonosa a Complexpert Kft.