Filmajánló

Mielőtt éjfélt üt az óra (Before midnight)

A Mielőtt éjfélt üt az óra Richard Linklater romantikus trilógiájának befejező része. A három film során Jesse és Celine párkapcsolatának kialakulását, fejlődését követhetjük nyomon, mintegy 20 évet felölelve. Az első részben, a Mielőtt felkel a nap-ban a huszonéves, amerikai Jesse és francia Celine megismerkedésének tanúi lehetünk,  a második rész, a Mielőtt lemegy a nap a 9 évvel későbbi véletlen találkozásukat mutatja be, ahol harmincasként szakmailag már megvalósították önmagukat, azonban magánéletük romokban hever:  Jesse kisgyermekes apuka egy boldogtalan házasságban, Celine kiábrándult szingli. A trilógia befejező részében ismét 9 évvel később járunk, a pár immár ikerlányokat nevel, s együtt tölti a nyarat Jesse fiával. A fiúval eltöltött idő Jesse-ben felébreszti a vágyat hazája iránt és javasolja feleségének, hogy Párizsból költözzenek vissza az USA-ba. Celine visszautasítja a költözést, amely fájóan őszinte beszélgetést indít el a pár között.

A Mielőtt éjfélt üt az óra szókimondóan, őszintén, rendkívüli hitelességgel mutatja be egy hosszú távú párkapcsolat pillanatnyi állását. A veszekedésük során sok addig ki nem mondott kérdés, konfliktus, neheztelés felbukkan, s szépen megmutatkoznak a kapcsolatukban leosztott szerepek: a férfi a racionális, a nő az érzelmes, látjuk a meghittség, birtoklás, dominanciaharc gyors váltakozását.

Celine és Jesse tökéletesen leképezik korunk tipikus házaspárjait, s az élettársi kapcsolatban élőket, hiszen ők maguk sem házasok. Olyan fontos kérdéseket tesznek fel egymásnak, amelyek minden, hosszabb ideje együtt élő pár fejében megfordulnak: ha most találkoznánk először, akkor is megszólítanál? Ha nem lennének a gyerekek, akkor is együtt lennénk? Együtt tudsz-e élni velem további húsz évig?

A Mielőtt éjfélt üt az óra, bár egy trilógia harmadik része, önálló filmként is megállja a helyét, elgondolkodtat és beszélgetésre ösztönöz.

Mielőtt éjfélt üt az óra - filmtrailer

www.csaladesparterapia.hu | Copyright © 2013-2016. Minden jog fentartva! | Jogi nyilatkozat | Az oldalon található tartalom kizárolagos tulajdonosa a Complexpert Kft.